neděle 12. února 2017

Valentýnská smetanová srdíčka - cukroví


Přestože jsou vánoce fuč, mám ve foťáku ještě pár nafocených ukázek vánočního cukroví, které ale můžete využít i při jiné příležitosti. Třeba tahle srdíčka jsem vyráběla na jednu svatbu. Jsou totiž rychlá, z uvedeného množství napečete celkem dost velkou krabičku a zvládne je kdokoliv. Je to vyzkoušeno. Já jenom zadělala těsto, ale vykrajoval, pekl a obaloval v cukru VegaTaťka;) A vy je můžete použít třeba na sv. Valentýna;)


Suroviny: 500g polohrubé mouky, 250 ml veganské smetany na šlehání (Zdravá výživa, internet, apod.), 250g kokosového oleje (Zdravá výživa, supermarkety, internet,...)
na obalení: asi 250g moučkového cukru, vanilka nebo skořice

Postup: Na vál si prosyjte mouku, na to nastrouhejte na struhadle kokosový olej (kdo je z toho jelen, tak vězte, že kokosový olej vypadá jako ztužený tuk nebo dokonce jako sádlo) a do důlku v mouce nalijte smetanu. Zpracujte těsto. Bude pěkně vláčné. Můžete ho nechat chvíli odpočinout přikryté, aby neoschlo, ale nedávejte ho do lednice, hodně by ztuhlo.
Vyválejte na pomoučeném vále placku asi 3-4 mm a vykrajujte tvary (třebas ty srdíčka). Doporučuju spíš menší vykrajovátka (asi 1,5-2cm). Vykrájené dávejte na plech vyložený pečícím papírem, můžete je dávat blízko sebe, protože při pečení se trochu zmenší a spíše vyskočí do výšky. Peče se na 180°C do světle růžova a ještě horké se obaluje opatrně v moučkovém cukru, ve kterém jsme si rozmíchali vanilkový cukr nebo přímo vnitřek vanilkového lusku a nebo mletou skořici. Pak nechte vychladnout, při chladnutí by se neměly kousky dotýkat, cukr by v místě dotyku tmavnul.

Když jsem to vážila, je z uvedeného množství asi 1,5 kg upečeného cukroví, což je asi 500ks drobných tvarů vel. 1,5cm. Moc hezky vypadají ve svatebních papírových košíčcích místo koláčků;)


Vegamamku můžete sledovat taky na Facebooku;)

Žádné komentáře:

Okomentovat