sobota 21. ledna 2017

Veganský aspik


Nápad to není můj, ale VegaKatky. Nějak na to měla chuť. A tak pátrala v supermarketu po "želatině", kterou by mohli vegani. Protože klasická želatina je samozřejmě z prasátka. Použít tedy můžete agar, ale VegaKatka objevila želé od českého výrobce, které by teoreticky vegani mohli. Problém byl, že si nevšimla, že je určené na dorty. Nicméně jsem ji ubezpečila, že je to v případě aspiku úplně jedno. Základ totiž já osobně taky sladím.


Některým veganům může možná vadit složení výrobku, já se v těch fosforečnanech a chloridech moc nevyznám, ale pokud to někomu vyloženě vadí, může použít již zmiňovaný agar. VegaKatka taky gůglila (sakra, píše se gůglit nebo gúglit??? Obojí vypadá hrůzostrašně...) ty želírující látky, měly by být vegansky OK.


Takže na např. kovovou formu typu srnčí hřbet potřebujete:
2 ks želé v prášku (na obr.) nebo adekvátní množství agaru
sterilovaná zelenina v nálevu (třeba Kunovjanka nebo tak)
a pak co máte nebo najdete v lednici: tofu, vegasalám, vegasýr...
ocet, sůl, pepř, cukr, voda - podle chuti

Kovovou formu vypláchněte studenou vodou. Do měrné nádoby si slijte nálev ze sterilované zeleniny a dolijte vodou do cca množství asi 450 ml. Přisypte oba sáčky želé a rozmíchejte. Dochuťte octem, solí, cukrem, pepřem. Opatrně přiveďte k varu a vařte jen asi 1/2 minuty, používejte ještě teplé. Na dno formy nalijte trochu tekutiny a začněte přidávat zeleninu, pokrájené tofu (bylinkové je asi nejlepší) a další záležitosti, které máte. Můžete být i kreativní, VegaKatka například vykrájela formičkou z Vegasýru čtyřlístky, ty je ale v případě srnčího hřbetu lepší dát na dno formy, aby byly po vyklopení vidět. Hotové zalijte roztokem a dejte chladit do lednice. Ztuhlo nám to už za půl hodiny, krájela bych ale radši za trochu delší dobu, ideálně je nejlépe nechat tuhnout přes noc. Pokud by vám roztok při přípravě aspiku ztuhl v nádobě, lze jej opatrně nahřát a pokračovat.
Aby šel aspik ze srnčího hřbetu dobře vyklepnout, můžete formu opatrně otočit dnem vzhůru a polít teplou vodou;)


1 komentář:

  1. Aspiky miluje můj manžel. Ono je to paradoxně poměrně zdravé jídlo, jen se o tom moc neví. Jako co si budeme povídat, asi to není jídlo do tréninku, když jste bojovník a okupujete MMA žebříčky a tak různě, ale jako dá se tím poměrně slušně najíst. Já to mám ráda tak nějak příležitostně. Spíš si třeba jenom zobnu. :)

    OdpovědětVymazat