neděle 8. ledna 2017

Vánoční cukroví a pečení: něco o surovinách



I když už je po vánocích, začínám s recepty na cukroví - jednak jsem samozřejmě přes vánoce nestíhala, jednak mám nafoceno, tak proč se s recepty nepodělit, že jo... Každopádně než se pustím do jednotlivých receptů, trochu napíšu něco o surovinách.
Jestli si ovšem myslíte, že veganské cukroví je nějak extra zdravé a můžete ho sežrat třikrát tolik než klasického, tak smůla. Prostě v tom cukroví akorát není vejce, máslo, mlíko, dokonec ani med a jiné živočišné produkty. Každý ořech je pečlivě prohlédnut, aby náhodou neměl červíka, taky datle a jiné sušené ovoce, mouka prosáta. Jinak by to přece nebylo veganské...


V podstatě se dá téměř jakýkoliv klasický recept předělat na veganský, ovšem ne vždy to dobře to dopadne. Tak třeba recepty, kde jsou hlavní surovinou vaječné žloutky (rakvičky, žloutkové věnečky apod.) zatím nezkouším, taky klasické perníkové těsto není ve veganské verzi úplně nejlepší konzistence, ale tady si fandím, že do roka, do dvou to dopadne;) Starosti si nemusíte dělat samozřejmě s moukou, cukrem, škrobem apod. Pozor u tuků, náhražek mléka, vajec, čokolády, želatiny atd. Každopádně tady máte pár tipů:

Tuky: tam, kde se v receptu píše o tuku ztuženém nebo dokonce sádle, doporučuju kokosový olej. Je sice dražší, ale má všechny vlastnosti ztuženého tuku (můžete z něho dělat i čokoládové polevy) nebo sádla. Husarské knoflíky, které babičky dělaly ze sádla, uděláte z kokosáku levou zadní. Pokud máte v receptu použít máslo nebo nějakou variantu margarínu (Hera a pod.), doporučuju Alsan, což je tuk podobný právě Heře. Narozdíl od tuků typu Flora se např. při šlehání u Alsanu neodděluje tuk od vody, takže úspěšně uděláte máslové krémy i těsta. Alsan je tuk, který se dá většinou koupit ve Zdravé výživě, asi existují i jiné podobné alternativy, ale zatím s úspěchem používám tuhle. Jen pozor - je varianta v bio kvalitě ve zlatém obalu, ta neobsahuje palmový tuk (a většina veganů spíš ocení tuhle možnost). Pak můžete koupit ještě levnější nebio Alsan v zeleném obalu, ta už palmový tuk má. Není tu úplně špatně, ale mnoho veganů má problém s požíváním palmového tuku z ekologických důvodů.
Samozřejmě lze používat (tam kde je potřeba) rostlinné oleje, v rámci cukrařiny doporučuju spíš nerafinované slunečnicové, nemají totiž takové ty specifické chuťové ocásky jako třeba olej olivový apod.

Vejce: tam, kde je v receptu na těsto vejce, doporučuju buď jemně rozemleté lněné semínko, které si namočíte přes noc do vody (1 lžíce semínek na 2 lžíce vody = cca 1 vejce), někdy používám do receptů Hrašku (jemně rozemletá hrachová mouka), ideálně Vanilkovou, kterou koupíte ve Zdravé výživě (asi 1 pol. lžíce = 1 vejce, můžete rozmíchat v trošce vody). Úplně nejlépe se mi osvědčilo Vegavajo (opět cca 1 lžíce = 1 vejce), ze Zdravé výživy. A jsou dokonce recepty, kam nedávám žádnou náhražku vejce a drží to taky.
Pokud budete chtít dělat něco " sněhového bílkového", jde úspěšně využít nálev ze zavařované nebo konzervované cizrny (to je takový ten divný hrách, co z něj dělaj muslimové "humus" - pomazánku). Někdo používá i nálev z konzervy bílých fazolí. Prostě koupíte plechovku nebo sklenici sterilované cizrny nebo bílých fazolí (v supermarketu, tam kde maj třeba plechovky se sterilovanou kukuřicí nebo hráškem), scedíte to, nálev začnete šlehat elektrickým šlehačem na nejvyšší otáčky a máte sníh. Jo, nekecám! Pokud budete chtít bílkovou polevu na zdobení (perníky, sušenky), tak šleháte jen do potřebné konzistence a přidáte kapku citronu a mouč. cukr dle chuti. Samozřejmě můžete i obarvit práškovými potravinářskými barvami, které nemají živočišnou složku (je to většina klasických práškových barviv, pozor ale dávejte hlavně u červené a fialové barvy, může být z broučků...). Pokud ušleháte do tuha, lze dělat makronky, laskonky, pusinky apod. Jen se to prostě trochu roztíká víc než běžný sníh. Úplně nejlepší sníh se nám s VegaKatkou povedl z cizrny, která byla od Bonduelle a vaporizovaná. Nálevu tam teda bylo málo, ale drželo to krásně;)

Mléko: tady je to jednoduché, prostě použijte sojové, mandlové, ovesné, zkrátka rostlinné - vše se dá koupit nejen ve zdravé výživě, ale i v supermarketech, DM drogerii atd.

Smetana: pokud potřebujete vyloženě smetanu na šlehání, dá se koupit v rostlinné variantě ve Zdravých výživách, ale dokonce už i v supermarketech a DM drogerii. To samé i smetana klasická na vaření. Je k dostání většinou v malých krabičkách. Dá se koupit nejen sojová, ale taky třeba kokosová (a ta je na šlehání fakt výborná), rýžová apod. Záleží na tom, kolik peněz jste ochotni utratit, není to bohužel levná záležitost. Proto nakupuje tyhle suroviny naše VegaKatka v Rakousku, před vánoci třeba koupila litr smetany na šlehání a musím říct, že byla lepší než živočišná šlehačka. Ne všichni ovšem mají možnost nakoupit v Rakousku, že...

Med: můžete použít datlový sirup, javorový sirup, sirup z agáve apod. Jsou to ale dražší varianty, zejména pak ten javorový sirup. Seženete na netu, ve Zdravých výživách i v supermarketech. Já si ale pomáhám vlastním Pampeliškovým medem nebo Smrčkovým sirupem. Umím taky sedmikráskový a jiné, ale těch je mi do cukroví líto. Recepty na rostlinné sirupy - medy sem někdy vložím. Jen jsem si tak přemýšlela, když vezmu, kolik je v pampeliškách broučků, kdoví, jestli to je ještě veganské....

Čokoláda: dá se sehnat veganská a v biokvalitě. Ale na cukroví je poměrně drahá. Doporučuju obyčejnou na vaření z Lidlu. Vejdete se do 15 Kč za tabulku a váš vegan bude spokojený;)

Želatina: nahradíte agarem nebo pektinem. Já mám nejradši pektin citrusový, který si objednávám na internetu. Používám ho do marmelád, ale taky když potřebuju někde něco zahustit v rámci sladkého pečení.

Ještě připomínám, že je potřeba si dát pozor na různá cukrářská zdobení, většinou veganská nejsou (obsahují buď želatinu nebo barviva živočišného původu), dají se ale veganská koupit. Taky seženete i běžný marcipán a fondán, který vegani můžou, vždy si pozorně přečtěte složení. Zdobit taky můžete nakrájenými bombony, které jsou vhodné pro vegany. Moc hezky vypadají české bombonky Jahůdky (růžové kuličky), některé želé bombony od Hariba apod.


A nejdůležitější zásada: hlavně se nebát! Nemusí se povést napoprvé, povede se podruhé;) Vyzkoušené recepty samozřejmě najdete postupně v blogu;)

                                                                                     Tak pečení zdar

                                                                                       Vegamamka

2 komentáře:

  1. Super článek, jenom bych doplnila jednu nepřesnost v něm zmíněnou. Není pravda, že alsan bio neobsahuje palmový olej, obsahuje jej, ale je z kontrolované ekologické produkce. ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za upřesnění, máte pravdu;) Veganům a ekologům jde o tu ekologickou stránku, takže Alsan bio můžou;)

    OdpovědětVymazat