čtvrtek 12. ledna 2017

Pomazánka z červené řepy (a la Rote Bete-Meerrettich z DM)




Po receptech na cukroví, které ale ještě přidám, něco víc zdravého, aktuálního;)

Někteří zoufalí příbuzní veganů a taky někteří samotní vegani objevili v DM drogerii koutek "zdravé výživy", kde lze sehnat ledacos i veganského. Pravidelně tam nakupuju mimochodem třeba veganskou smetanu na vaření, zvláště mají-li ji v akci. Krom jiného tam ale seženete taky řadu pomazánek v zavařovacích skleničkách (asi 135 gramů), které jsou celkem dobré, mezi vegany oblíbené, ale mně osobně připadají poměrně drahé. Takže jsem si  několik z nich zkusila metodou pokus omyl vyrobit a tady je jedna z nich, navíc aktuální v rámci toho, že suroviny seženete v supermarketu a za dobré peníze.


Obecně lze základ pomazánek dělat např. z rozmixovaného tofu (něco mezi tvarohem a sýrem ze soji, seženete v přírodní formě, ale taky ochucené od bylinek, přes papriku, po uzení), které koupíte i v supermarketu. Hodně dobrý je tempeh (fermentované a slisované sojové boby), úplně nejlepší v uzené formě, ten teda můžu i jen tak na husto. Lze ho pomlet i namixovat. Nedá se ale v úplně běžných menších supermarketech sehnat, spíš ve Zdravé výživě. Některé pomazánky můžete spojit tzv. sojanézou, což je něco jako majonéza, akorát v tom nejsou vejce, dá se koupit v supermarketech, ale ne ve všech, někde se to jmenuje Sojolka (ta mi teda nevím proč nechutná). Někteří vegani si vyrábí tzv. tofunézu, což je rozmixované tofu s olejem. Ale teda za mně - fakt bleee. A když jsem si přečetla složení pomazánek z DM drogerie, tak se tam nic z výše uvedeného neuvádí. Oni si totiž vystačí se slunečnicovým semínkem. Samozřejmě, že loupaným. Kupuju ho ve větších baleních, většinou od 300 gramů výš, nejradši v Tescu, ale jasně, že seženete i jinde. 


Suroviny: hrnek slunečnicových semínek loupaných, asi 1/4 hrnku oleje, 2 větší řepy, čerstvý křen nebo sterilovaný, sůl, asi 150 ml veganské smetany (sojová) na vaření

Postup: Řepu uvařte do měkka, vychladlou oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Slunečnicové semínko dejte do mixeru (ideálně elektrický, lze i ponorným, ale je to větší práce), přidejte olej a smetanu, klidně zpočátku trochu míň a postupně přidávat při mixování. Vše se rozmixuje do kašovité konzistence. Slunečnicový základ můžete použít i pro jiné pomazánky a lze v něm dokonce nechat větší kousky slunečnice, aby to trochu křupalo, nebo to prostě rozmixovat do hladka. Pak do toho přidejte řepu a mixujte dál. Nakonec osolte a přidejte křen podle chuti - buď čerstvý (s ním opatrně) nebo krenex, některý je s jablky nebo vypadá jako smetanový, ale není v něm smetana. Třeba v Tescu takový seženete a je moc dobrý. A je hotovo.

Řepovou pomazánku můžete taky klidně rychle udělat jen tak, že uvařenou řepu nastrouháte nahrubo, přidáte sojanézu a křen a sůl. Je to rychlé a chutná to. I masožroutům! Hlavně chlapi ji docela ocení. Moji bratři masožrouti ji na rodinné vánoční oslavě slupali nejdřív;)

Ještě upozornění pro některé masožrouty: ač by se mohlo zdát, že chleba a rohlíky musí být veganské, tak opatrně, například některé rohlíky nebo housky obsahují vepřové sádlo. Ideální je se zeptat svého vegana, jaké pečivo kupuje, většinou nic nepokazíte obyčejným chlebem;) Taky se můžete blýsknout a upéct chleba sami, recept na jeden jednoduchý sem někdy dám;)




Žádné komentáře:

Okomentovat